Ga terug naar het overzicht

Restauratie Zuiverhuis voltooid

Op vrijdag 10 juli schroefde Wethouder Johan Weijland namens de Gemeente Ede het monumentenbord op de kopgevel van het Zuiverhuis. Hiermee is de restauratie van het Zuiverhuis op het oude gasfabrieksterrein in Ede officieel afgerond. Het Edese Bouwbedrijf Kreeft herbestemde het rijksmonument en verbouwde het tot acht bijzondere appartementen voor cliënten van het RIBW. Leerlingen van de REVABO-vakopleiding in Oosterbeek werkten mee aan het project in het kader van hun praktische vorming.

Historie

Het Zuiverhuis werd omstreeks 1916 gebouwd als nieuw onderdeel van de toen al bestaande Edese gasfabriek (1904). Het Zuiverhuis was de plek waar ruw gas, afkomstig uit steenkolen, zo werd bewerkt dat de verontreinigingen verdwenen en het gas gedistribueerd kon worden. De ontdekking van de aardgasbel in Slochteren in 1959 betekende het einde voor de productie van gas uit steenkool. De Edese gasfabriek is toen geschikt gemaakt voor de ontvangst van aardgas. De opstallen werden omgebouwd tot administratie, opslag en werkplaats. In 1998 kreeg de fabriek de status van rijksmonument, omdat het een mooi voorbeeld is van een kleine, plaatselijke gasfabriek. Naast het Zuiverhuis zijn ook het hoofdgebouw en de bazenwoning bewaard gebleven.

Uitvoering

Het Zuiverhuis is een eenvoudig, rechthoekig gebouw. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde muldenpannen en wordt gedragen door geklonken stalen spanten. Het gevelmetselwerk is uitgevoerd in kruisverband met een gesneden voeg. De gevels zijn voorzien van lisenen en tandlijsten. In de jaren zestig van de twintigste eeuw zijn de voor- en achtergevel voorzien van een grote houten vensterpartij met stalen uitzetramen. Van oorsprong bevonden zich hier kleine rondvensters. De originele hijsbalken met interne loopkat dateren uit 1916. Met deze restauratie is de totale herontwikkeling van het voormalige gasfabrieksterrein nu een feit.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem contact op