Bekijk alle projecten

Herinrichting kantinegebouw Enka als school

In opdracht van BOEi zijn wij gestart met het inpassen van een basisschool in het voormalige kantine gebouw van de ENKA op het ENKA terrein in Ede. Het ENKA kantinegebouw is een Rijksmonumentaal pand dat enkele jaren geleden aan de buitenzijde is gerestaureerd. Als onderdeel van het huidige project zal Bouwbedrijf Kreeft ook de trappenhuizen restaureren met behoud van het monumentale karakter.

Een groot gedeelte van de technische installatie zal onder de nieuw aan te brengen “begane grondvloer” worden aangebracht.
De huidige draagconstructie van het pand bestaat uit een betonnen kolommen raster van 3 x 3,5 m1. Voor het creëren van de diverse lokalen worden 9 stuks kolommen en een stabiliteitswand vervangen door een in het zicht blijvende staalconstructie.
Aangezien de school in de onderste verdieping (souterrain) wordt gerealiseerd is het een constructieve uitdaging om de kolommen te verwijderen.

Het schoolplein en de nieuwe entree komen aan de westgevel van het pand, hiervoor wordt het huidige maaiveld ca. 1,2 m1 verlaagd.
De planning is om de school in juli 2020 op te leveren.

 
Opdrachtgever  BOEi
Plaats  Ede

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem contact op

Updates

30-07-2020

Oplevering basisschool

Op 17 juli is de school opgeleverd en op 23 juli ook de gerestaureerde trappenhuizen. Weer een mooi resultaat waar we trots op zijn!

De school heeft een rustige en frisse uitstraling met mooie details die het karakter van het voormalige kantinegebouw zeker laten zien. Ook de constructieve ingrepen die we in het begin van het project hebben uitgevoerd, het verwijderen van een aantal dragende kolommen en wanden, zijn stijlvol in het eindresultaat zichtbaar in de vorm van robuuste staalconstructies.

In de trappenhuizen heeft het monumentale karakter de nadruk gekregen. De oude tegelvloeren en originele traptreden zijn in ere hersteld. Ook heeft de trapbalustrade zijn oorspronkelijke kleur weer teruggekregen. Uiteraard hebben we ook in de trappenhuizen ingrepen moeten doen om een functionele herbestemming van het pand mogelijk te maken. Zo zijn er liften toegevoegd en zijn de balustraden voor de gebruiksveiligheid voorzien van glas. De inpassing van deze nieuwe elementen binnen het monumentale karakter is zeer geslaagd.

21-04-2020

Bouwupdate 4

Project herinrichten kantinegebouw Enka als school in de spotlight

Afgelopen week zijn er bij het Enka kantinegebouw opnames geweest voor een reclame spotje voor de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA). Deze zal te zien en te horen zijn bij de NPO op tv en radio. Naast de daadwerkelijke reclamespot is er van deze opname ook een making off filmpje opgenomen, hierin zijn nog meer beelden te zien van het herinrichten van het Enka kantinegebouw.

Voor de oplettende kijker is in het reclamespotje alvast een glimp op te vangen van de mooie originele vloer van het trappenhuis. Er wordt momenteel hard gewerkt om de later aangebrachte vloerafwerking en egalisatielagen te verwijderen van de traptreden en bordessen. Hiermee gaan we de originele vloerafwerking waar mogelijk in ere herstellen. De eerste resultaten laat ons restauratiehart sneller kloppen.

Meer beelden van de werkzaamheden in het trappenhuis van het gebouw zijn verwerkt in het ‘Making off’ filmpje, welke gepubliceerd is op de Facebook pagina van Noa.

25-03-2020

Bouwupdate 3

Alle installaties zijn aangebracht onder de nieuwe begane grond vloer, daarna is hier overheen een staalplaatbetonvloer aangebracht. De staalplaatbetonvloer is voorzien van vloerverwarming, welke zal dienen als basisverwarming van de school. Uiteindelijk zijn er trailers vol beton aangevoerd om de vloer af te storten en is de toplaag van de nieuwe betonvloer gevlinderd.
Nu de nieuwe begane grond vloer klaar is, is het tijd om de school echt vorm te gaan geven. We zijn inmiddels gestart met het plaatsen van de binnenwanden en -kozijnen.

17-01-2020

Bouwupdate 2

28-10-2019

Bouwupdate 1